RIJNSBURG - De rechtbank Den Haag heeft een 51-jarige vrouw veroordeeld voor doodslag voor het doden van haar partner op 14 oktober 2023 in Rijnsburg. De verdachte heeft hem drie keer met een mes gestoken. De rechtbank legt haar een gevangenisstraf op van 6 jaar en tbs met dwangverpleging.
Steekincident
Over wat er precies is gebeurd, heeft de verdachte wisselende verklaringen afgelegd. Zo is veel onduidelijk gebleven over de toedracht en het verloop van het incident. Wel is duidelijk geworden dat de verdachte op de bewuste dag haar partner meermaals heeft gestoken. Zij heeft het alarmnummer gebeld en geprobeerd hulp te verlenen in afwachting van de hulpdiensten. Dat mocht niet baten. Uit forensisch pathologisch onderzoek blijkt dat er in totaal drie steekletsels aan het slachtoffer zijn toegebracht. Aan een van deze letsels is het slachtoffer overleden.
Volgens de verdachte was er sprake van zogenoemd noodweer: ze heeft haar partner gestoken om zichzelf te verdedigen. Zij verklaarde dat het slachtoffer op de bank in slaap was gevallen, dat zij seksberichten van vrouwen op zijn telefoon zag, dat zij boos is geworden en de confrontatie met hem is aangegaan. Hierna zou hij haar tegen de spiegel hebben geslagen, waarna zij op de grond is gevallen. Zij verklaarde dat zij toen een mes heeft gepakt en hem heeft gestoken uit zelfverdediging. In andere verklaringen vertelde ze dat het slachtoffer naar beneden kwam vanuit de slaapkamer boven. Ook vertelde ze in latere verklaringen dat ze door het slachtoffer is gewurgd en zichzelf moest verdedigen.
Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag. Ze heeft op zeer korte afstand van het slachtoffer met een scherp mes het slachtoffer gestoken. Door zo te handelen heeft de verdachte de kans aanvaard dat het slachtoffer zou kunnen overlijden. Dit is ook gebeurd. De rechtbank spreekt haar vrij van moord omdat er onvoldoende bewijs is dat de verdachte een vooropgezet plan had. Volgens de verdediging was er sprake van noodweer. De rechtbank verwerpt dit. De omstandigheden die voor de beoordeling van een noodweersituatie van belang zijn, zijn onduidelijk gebleven. Zoals wie de confrontatie heeft opgezocht en waarom de verdachte het mes in haar handen had.
De rechtbank oordeelt dat de verdachte haar partner het meest fundamentele recht, namelijk het recht op leven, heeft ontnomen. De ouders en andere naasten van het slachtoffer is daarmee onbeschrijfelijk leed aangedaan.
Uit de politiemeldingen en de verklaringen van getuigen uit de omgeving van de verdachte en het slachtoffer, is duidelijk geworden dat er al langere tijd ernstige zorgen bestonden over de veiligheid binnen de relatie, zowel ten aanzien van de verdachte als het slachtoffer. Dat de verdachte deze afloop niet heeft gewild, is de rechtbank ook duidelijk. Uit een rapportage van deskundigen komt naar voren dat de verdachte hulp nodig heeft vanwege complexe en ernstige problematiek waar de verdachte mee te maken heeft. Deskundigen schatten het risico op geweld matig tot hoog in.
De rechtbank vindt een onvoorwaardelijke celstraf van 6 jaar passend en geboden. Ook legt de rechtbank tbs met dwangverpleging op omdat een langdurige, klinische behandeling is vereist. Aan de nabestaanden moet de verdachte een schadevergoeding betalen van ongeveer 40.000 euro.