Historisch herstel van een monument
Groot onderhoud aan het dak is nodig. De dakpannen en loodslabben zijn op. De aannemer verzorgt ook noodzakelijk schilderwerk van de dakkapellen. Herstelt waar nodig goten, voegwerk en roestende ankers. Het monumentale pand aan de Voorstraat dateert uit 1887. Het is een monument. De gemeente moet dan ook een ervaren aannemer inhuren. Eentje die weet hoe hij ‘historisch herstelt’. De gemeente ontvangt een subsidie van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
De werkzaamheden in vogelvlucht
- de werkzaamheden starten de eerste helft februari en duren tot medio juli 2021.
- de hoofdaannemer is Hulshof Bouw & Restauratie B.V. uit Aarlanderveen.
- de 1e helft van februari 2021 bouwt hij aan de linker- en achterkant van het gebouw de steiger op.
- hij bouwt de steiger aan de voor- en rechterkant wat later op, om zo lang mogelijk het aanzicht van het pand vrij te houden.
- na het plaatsen van de steiger blijft er in de Voorstraat voor voetgangers voldoende ruimte over tussen de steiger en de weg om te passeren.
- de aannemer zet bij de historische pomp tegenover het gemeentehuis een klein werkterrein neer met een keet, opslag, toilet en parkeerplaats.
- het trottoir bij de keet blijft voor voetgangers voldoende vrij.
- er kan op sommige momenten sprake zijn van wat geluidsoverlast voor omwonenden.
- ook voor de gebruikers van dit gedeelte van het gemeentehuis zal er soms sprake zijn van wat overlast.
- de gemeente geeft de hoofdaannemer de data van eventuele plechtigheden in het gemeentehuis door. Hij houdt daar dan rekening mee.
Een ontwerp dat geschiedenis schreef
Het raadhuis van Noordwijk werd in 1887 aan de Voorstraat gebouwd. Architect Nicolaas Molenaar sr. ontwierp het gebouw. In neoclassicistische stijl. De eerste steen werd gelegd op 14 april 1887 gelegd. De bouw kostte fl. 19.000,-.
Woerdense kwestie
In de gemeente Woerden wilde men datzelfde jaar ook een nieuw raadhuis bouwen. Men was onder de indruk van het ontwerp van Molenaar. Maar burgemeester Schalij wilde niet te veel geld uitgeven. Toen hij de bouwtekeningen van de Noordwijkse burgemeester had gekregen, liet hij deze door de gemeentelijke architect Cornelis Fluijt kopiëren. Dat gebeurde door de tekening simpelweg in spiegelbeeld over te tekenen.
Auteurskwestie
Deze Woerdense kwestie leidde uiteindelijk tot de invoering van het auteursrecht op architectonische ontwerpen. Nicolaas Molenaar sr. mocht ter compensatie in Woerden enkele bedrijfsgebouwen en de Sint Bonaventurakerk bouwen.