NOORDWIJK - Ruim 300 inwoners, ondernemers en vrijwilligers kwamen op donderdag 12 december naar de Eindejaarsontmoeting in de Volière in Noordwijkerhout. Het was een mooie en gezellige bijeenkomst met fijne ontmoetingen in winterse sferen. De aanwezigheid van 8 gouden bruidsparen uit onze gemeente en de uitreiking van de vrijwilligersprijzen gaf de avond een extra feestelijk tintje.

Trots

Sterre en Caprice van de Kleynkoor Academy zongen een lied over ontmoetingen, over verbindingen maken en over elkaar opzoeken. Zij gaven hiermee het startsein de voor de speech van burgemeester Wendy Verkleij. Terugkijkend op 2024 gaf de burgemeester aan dat ze alleen maar heel erg trots kan zijn. Op onze inwoners, onze verenigingen en ondernemers. Op alles wat we met elkaar doen en voor elkaar krijgen. Zij sprak haar respect en trots uit voor onze hulpdiensten. Ook het afgelopen jaar stonden ze weer 24/7 voor ons klaar.

De burgemeester keek ook vooruit naar het nieuwe jaar en wat er op ons afkomt. De financiële druk neemt toe. Het ‘ravijnjaar’ 2026 vroeg ons het afgelopen jaar al om keuzes te maken. Ook in 2025 staan er weer stevige thema’s op de agenda zoals woningbouw en asiel en migratie. Maar 2025 is ook weer een jaar vol kansen en mogelijkheden. Tot slot gaf zij aan de aanwezigen mee: “ laten we dit jaar positief afsluiten met een gezamenlijke belofte. Dat we nooit vergeten dat ieder van ons een verschil kan maken.”

Van onschatbare waarde

Wethouder Dennis Salman reikte vervolgens samen met Frank van den Berg van Welzijn Noordwijk de vrijwilligersprijzen uit. De wethouder benadrukte het belang van vrijwilligers voor onze gemeente. Ze zijn van onschatbare waarde en de stille kracht achter zoveel wat onze samenleving beter, mooier en warmer maakt. In de categorie individuele vrijwilliger zijn 6 prijswinnaars in het zonnetje gezet:

  • Rinia Lalai, Mevrouw Lalai is actief als vrijwilliger bij Topaz. Ze helpt de bewoners bij de maaltijd, doet de afwas en drinkt voor de gezelligheid ook nog een kopje koffie met de bewoners.
  • André van der Niet. De heer van der Niet heeft maar liefst 3 functies bij het Atlantikwall museum. Hij is daar klusser, vice-voorzitter en gids. Speciaal voor kinderen heeft hij een audiotour ontwikkeld.
  • Patrick Weijers. De heer Weijers doet veel technisch onderhoud aan de strandrups, je kunt hem altijd bellen bij pech. Hij heeft ervoor gezorgd dat er met de waterrups veilig en leuk gevaren kan worden. Daarnaast heeft hij de rolrups geïntroduceerd.
  • Tilly van Zuilen: Mevrouw van Zuilen is wekelijks te vinden we haar op de duofiets in Noordwijk. Samen met haar vertrouwde, vaste fietsmaat.
  • Ada Bulk: Mevrouw Bulk is actief bij Museum Engelandvaarders. Zij is vanaf het begin ‘aan boord’: als baliemedewerker, gastvrouw, maar ook als vrijwilligers coördinator.
  • Ton Vliet Vlieland: De heer Vliet Vlieland wilde ondanks dat er geen organisator van de collecte van de brandwondenstichting was, heel graag iets doen. Hij heeft in die tijd in de hele wijk gecollecteerd. Daarmee haalde hij 900 euro op! Daarnaast is hij ook nog fietsmaatje en AutoMaatje in Noordwijk.

In de categorie vrijwilligersorganisatie werden er 3 prijzen uitgereikt:

  • Fietsmaatjes De Zilk: Fietsmaatjes De Zilk is sinds dit jaar op eigen benen te komen staan. Ze doen dit met een kleine 30 vrijwilligers en ongeveer net zoveel mensen waarvoor ze het doen. Van social media, technisch onderhoud, tot het trainen van vrijwilligers, alles is geregeld.
  • Huttenbouw Noordwijk: Deze organisatie zet zich al meer dan 20 jaar in om kinderen lekker te laten spelen in de vakantie. Ze leren daarmee de kinderen op een positieve manier samen te werken, te bouwen en ook veel te zagen. Ze draaien op vrijwilligers en moeten het van sponsoren hebben.
  • Robijnstaete Noord: Naast een bewonerscommissie is Robijnstaete Noord ook een Lief & Leedstraat. Alles wordt uit de kast getrokken om medebewoners mee te laten doen met de activiteiten.